De onbemande ruimtesonde Juno van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft Jupiter bereikt na een reis van bijna 5 jaar.
De sonde werd in augustus 2011 gelanceerd vanuit Cape Canaveral in Florida. Het ruimtevaartuig legde bijna drie miljard kilometer af.
Juno gaat meerdere keren om Jupiter heen cirkelen. Wetenschappers hopen door het onderzoek meer te weten te komen over Jupiter, maar ook over het ontstaan van ons zonnestelsel.
De sonde wordt onder meer gebruikt om te onderzoeken of water aanwezig is op de planeet. Ook kijkt Juno wat er schuilt onder het dikke wolkendek van de planeet en daarnaast worden de magnetische velden in kaart gebracht.
Eerst gaat de sonde in 53 dagen een ronde om de planeet maken. Dan worden nog weinig onderzoeken uitgevoerd, maar aan het eind van de ronde zullen naar verwachting 27 augustus voor het eerst gedetailleerde foto's van de planeet worden gemaakt.
Na de eerste 53 dagen volgt opnieuw een ronde van 53 dagen. Daarna wordt de baan aangepast, duurt een ronde om de planeet twee weken en kunnen meer data verzameld worden. De sonde gaat in totaal meer dan twee jaar om Jupiter cirkelen.
Juno vloog al eerder voorbij Mars en werd toen teruggetrokken naar de aarde door de zon. Daar kreeg de sonde in oktober 2013 door een 'zet' van de aarde een soort tweede lancering die een oversteek naar Jupiter mogelijk maakte.
Jupiter bevindt zich vijf keer verder van de zon dan de aarde, maar is mogelijk elders ontstaan. De enorme zwaartekracht van de planeet trekt veel asteroïden en kometen aan. (beelden credits NASA/JPL-Caltech)